Fen Edebiyat Fakültesi - Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü

“Edebiyat Ve Toplumsal Değişim: Ayarlarin İncesi Hesaplarin Hincesi” Konusu Online Konferansla Değerlendirildi

07/05/2020 23:55:02 - 07/05/2020 23:55:02 - 26224 Okunma

Üniversitemiz Fen - Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü koronavirüs salgını nedeniyle geleneksel bölüm konferanslarını online ortamda yapmaya devam ediyor.

Online konferanslar kapsamında 06 Mayıs 2020 Çarşamba akşamı, saat 21.30’da Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Fatih ANDI, “Edebiyat ve Toplumsal Değişim: Ayarların İncesi Hesapların Hincesi” konulu bir konferans verdi. Gerçekleştirilen konferansın moderatörlüğünü Üniversitemiz Fen – Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ali KURT yaptı.

Eş zamanlı olarak Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanan konferansı; Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, Sakarya Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz DAŞCIOĞLU, Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut AYAR, bölüm öğretim elemanları ile öğrencilerin yanı sıra Ülkemizin farklı üniversitelerinden birçok akademisyen ve öğrenci takip etti.

Konferansın açılışında Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, kısa bir selamlama konuşması yaptı.

Akabinde Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Fatih ANDI, “Edebiyat ve Toplumsal Değişim: Ayarların İncesi Hesapların Hincesi” konusunu derinlemesine ele aldı.

Günlük hayatın telaşı içerisinde madde ya da maddenin telaşına bizi alıştırmış olan modern kültürün esiri olarak pek çok hassasiyet damarımızı kaybettiğimize vurgu yaparak konuşmasına başlayan ANDI, bu damarlarının başında bizi biz yapan gelenek kavramlarının omurgasının bulunduğunu ifade etti.

Konuşmasını Kur’an-ı Kerim Ayetleri ile destekleyen ANDI, “Üzerine düşündüğümüz zaman ölçü, yaşadığımız hayatı yapan en temel kavramlardan birisidir. Cenab-ı Hakk’ın yaratması bu ölçü çerçevesinde oluyor. Allah, bizi yarattıktan sonra bize bir takım sınılandırmalar getiriyor. Din buna ‘hududullah’ diyor. ‘Hududullah, Allah'ın koyduğu ve belirlediği dinî, ahlâkî ve hukukî hükümlerle bunların dünyevî ve uhrevî müeyyidelerini ifade eden ölçülerdir.’ Ölçü meselesi bizler için çok şey ifade ediyor.  Her medeniyet bir ölçüdür, medeniyetler kendi ölçüsünü koyar ve medeniyetleri etrafında kendi ölçüsünü ikame eder” dedi.

Bir medeniyetin her şeyden önce bir kelime bir dil olduğuna da dikkat çeken ANDI, medeniyetin aynı zamanda dilin ölçüsü olduğunu belirtti. Ardından konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Medeniyeti oluşturan alt alanlardan herhangi birini değerlendirirsek yine karşımıza bir başka uygarlığın alt alanlarından bizi ayıran ölçü karşılığı ve kendine haslığı çıkar.

Cumhuriyeti kuran kadroya baktığımızda bunların içerisinde önemli edebiyatçıların da olduğunu görmekteyiz. Cumhuriyet kurulduktan sonra bu kadro, hızla yeni rejimin inşası ve ikameti çabasına girmiştir. Bu süreçte bir yandan hukuk diğer yandan da ticaret ve ekonomi alanında değişiklikler yapılırken iki önemli faaliyet alanı belirlenmiştir. Bunlardan ilki ‘Tarih’ diğeri ise ‘Dil ve Edebiyat’tır. İlk kurulan Cumhuriyet müesseselerinin içinde ‘Türk Dili Tetkik Cemiyeti’ ile ‘Türk Dili Tarih Tetkik Cemiyeti’ vardır. Durumu günümüz açısından değerlendirdiğimizde bugün ‘Dil’ ne kadar tartışılıp hatırlanıyor? O günün şartlarında Dil, Tarih ve Edebiyat en önem verilen konulardı. İşte o dönemde ulusal kanon değer kazanmış; bu kanon içerisinde yer alan edebiyatçılar desteklenmiş ve sahiplenmiştir.”

2 Saat 12 Dakika süren konferansın sonunda Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Fatih ANDI, dinleyicilerin sorularını yanıtladı.

klü tde çevrimiçi konferans edebiyat ve toplumsal değişim

Facebook Twitter Google Plus
KLU

İçerik bulunamadı.

Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.