Fen Edebiyat Fakültesi - Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü

Bölüm Tarihçesi

26/07/2017 21:57:28 - 09/09/2022 21:57:28 - 81874 Okunma

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 2009 yılı yazında Doç. Dr. Yakup YILMAZ, Prof. Dr. Secaattin TURAL ve Prof. Dr. Fatih BAŞPINAR’ın birlikteliğiyle kurulmuş, ilk öğrencilerini 2009-2010 akademik yılında Kırklareli Üniversitesi Kavaklı Yerleşkesinde kabul etmiştir. Yeni yerleşkemiz hazırlanınca 2014-2015 akademik yılında Kırklareli Üniversitesi Kayalı Yerleşkesine taşınmıştır.

Doç. Dr. Yakup YILMAZ kurucu bölüm başkanı olarak 2009-2013 yılları arasında görev yapmış olup, 2013 yılında bölüm başkanlığını Prof. Dr. Secaattin TURAL’a devretmiştir. Prof. Dr. Secaattin TURAL 2013-2016 yılları arasında bölüm başkanlığı yapmıştır. 2016 yılında bölüm başkanlığını Doç. Dr. Fatih BAŞPINAR’a devretmiştir. Prof. Dr. Fatih BAŞPINAR da bir yıl görev yaptıktan sonra 2017 Haziran ayında bu görevi Doç. Dr. Yakup YILMAZ’a devretmiştir. 2017-2019 yılları arasında bu görevi yürüten Doç. Dr. Yakup YILMAZ, 2019 yılında görevini hâlen bölüm başkanlığını yürütmekte olan Doç. Dr. Ali KURT'a devretmiştir.

Bölümümüz kurulduğu günden bugüne lisans düzeyinde I. ve II. öğretim olmak üzere eğitim-öğretim faaliyetlerini devam ettirmektedir. Bunun yanı sıra lisansüstü düzeyinde de Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde Türk Dili ve Edebiyatı Tezli Yüksek Lisans Programı kapsamında eğitim ve araştırma faaliyetlerini sürdürmektedir. Bölümümüz eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerinin yanı sıra çeşitli kültürel ve akademik faaliyetlere de önayak olmuştur. Bu kültürel faaliyetlere ülkenin çeşitli üniversitelerinden akademisyenler, dil ve edebiyat üzerine çalışma yapan araştırmacılar ve edebiyat dünyasının tanınmış isimleri iştirak etmiştir. Buna ek olarak Kırklareli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Mütercim-Tercümanlık Bölümü ile birlikte 2018 ve 2019 yıllarında I. ve II. Ulusları Rumeli [Dil, Edebiyat, Çeviri] Sempozyumu düzenlenmiş, bu sempozyuma ülkenin dört bir yanından birçok akademisyen ve araştırmacı katılmıştır. Bölümümüz ayrıca kuruluşunun 10. yılı vesilesiyle "2009'dan 2019'a 10. Yıl Hatıra Kitabı" adı altında bir kitap hazırlamış olup, bu kitap bölümümüzde görev yapmış ve yapmakta olan akademisyenlerin katkılarıyla oluşturulmuştur. ‘Başlangıcından bugüne Türkçenin ve Türk dillerinin hususiyetlerini tanıyan ve kavrayan, bunları kendi içinde ve diğer dillerle kıyaslayabilen, bilmeyenlere de öğretebilen, Türk dillerini konuşan halkları tanıyan; Türk edebiyatının geçmişteki ve şimdiki eserlerini tanıyan ve araştırabilen, Türk edebiyatının gelişme seyrini takip edebilen, edebiyat teorilerini kavrayabilen, edebiyatın ve bilhassa Türk edebiyatının her sahasında araştırmalar yapabilen, edebiyatın her türünde yeni edebi ürünler ortaya koyabilen, ayrıca Türk kültürünü tanıyan fertler yetiştirmek’ gayesiyle yola çıkan ve bu amaca uygun olarak birçok öğrenci mezun eden bölümümüz hâlen Kayalı Yerleşkesinde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.

klü edebiyat tarihçe

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.