Fen Edebiyat Fakültesi - Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü

"çağlar Üstü Kimliği Ve Türkçesiyle Yunus Emre" Konulu Konferans Gerçekleştirildi

13/06/2021 14:25:33 - 13/06/2021 14:25:33 - 319 Okunma

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, 2020-2021 Akademik Yılı Bahar Döneminde de çevrimiçi konferanslar gerçekleştirmeye devam ediyor.

Gelenekselleşen konferansların bu ayki konuğu Trakya Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ahmet GÜNŞEN oldu. Konferans, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Beytullah BEKAR’ın moderatörlüğünde, Zoom adlı çevrimiçi program aracılığıyla gerçekleştirildi. Aynı zamanda, tüm edebiyatseverlerin takip edilmesi için YouTube üzerinden eş zamanlı olarak yayınlandı.

 Günşen, “Çağlar Üstü Kimliği ve Türkçesiyle Yunus Emre” adlı konuşmasıyla vefatının 700. yıl dönümünde Yunus Emre’yi andı. Konuşmasına Türkmen kocası Yunus Emre’yi ve Yunus Emre’nin Türk dünyası üzerindeki etkisini anlatarak başlayan Günşen, Yunus’un Anadolu coğrafyasını “Memâlik-i Rûm” olmaktan çıkarıp Anadolu yapan bir ses olduğunu ve Anadolu’da Türk yazı dilinin oluşumunda büyük katkısı olduğunu belirtti. Yunus’un yalnızca Müslüman Türkler tarafından değil, Hristiyan bir Türk topluluğu olan Gagavuz Türkleri tarafından da bilindiğine değinen Günşen, daha sonra Yunus’un eserlerinde kullandığı dile ve sözcüklere değindi. Günşen, Eski Türkçede kullanılan ve Yunus’un da eserlerinde kullandığı arkaik sözcükleri, günümüzde kullanımdan düşen sözcükleri veya yalnızca Anadolu ağızlarında yaşayan sözcükleri dinleyicilere sundu.

Programın sonunda Günşen, millî bir ses olan Yunus Emre ile ilgili şu sözleri dile getirdi: “Dilinde dilimizi, gönlünde sevgimizi, felsefesinde düşüncemizi, imanında inancımızı bulduğumuz, buram buram Müslüman Türk’ün kimlik ve ideallerini şakıyan Yunus, çağlar üstü kimliği ve Türkçesiyle milletimizin gönül dili olmaya devam ediyor.”

klu tde konferans yunus emre

Facebook Twitter Google Plus
KLU

İçerik bulunamadı.

Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.