Fen Edebiyat Fakültesi - Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü

“İstiklal Marşi Ve Mehmet Âkif Ersoy” Konulu Konferans Gerçekleştirildi

15/03/2022 12:52:00 - 15/03/2022 12:52:00 - 482 Okunma

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, 2021-2022 Akademik Yılı Bahar Dönemi’nde de çevrim içi konferanslar gerçekleştirmeye devam ediyor.

Gelenekselleşen çevrim içi konferansların bu ayki konuğu Bandırma 17 Eylül Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Bahtiyar ASLAN oldu. Arş. Gör. Dr. Ferhan AKGÜN ÜNSAL moderatörlüğünde gerçekleştirilen program, 14 Mart 2022 tarihinde Fen-Edebiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilirken eş zamanlı olarak Zoom ve YouTube üzerinden de çevrim içi olarak yayınlandı. Programı çok sayıda akademisyen ve öğrenci de ilgiyle takip etti.

Konferans, saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Aslan, İstiklal Marşı’nın kabulünün 101. yılında öncelikle İstiklal Marşı’nın yazılış sürecine değindi. Bu süreçte ve tüm hayatı boyunca Âkif’in çektiği zorluklar hakkında bilgi verdi. Âkif’in yazdığı bu şiirdeki hünerin Âkif’in samimiyetinde gizli olduğunu dile getirdi. Çağa Âkif’in gözüyle bakmak gerektiğini ve İstiklal Marşı’nı Âkif’ten başka kimsenin yazamayacağının da dönemdeki önemli şahsiyetler tarafından bilindiğini söyledi. Aslan, İstiklal Marşı’nı “millî mutabakat metni” olarak görmek gerektiğinden bahsetti.

Daha sonra Aslan dava adamı, şair ve sosyolog Âkif’i anlattı. Aslan, Âkif’i ve İstiklal Marşı’nı şairce bir bakış açısıyla dinlemek ve anlamak gerektiğinden bahsetti ve İstiklal Marşı’nın asıl anlamının kişinin on kıtayı okuduğunda kendisinde ne hissettirdiği ve anladığıyla alakalı olduğunu söyledi.

İstiklal Marşı’nı “millî mutabakat metni” olarak adlandıran Aslan, bu iki hususta şairce duyuşun ve bakışın öneminden söz etti.

Konferans, “Allah, bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın.” cümlesiyle sonlandı.

klü tde konferans istiklal marşı mehmet akif ersoy

Facebook Twitter Google Plus
İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.